Falowane paluszki makowe z sosem czosnkowo-limonkowym

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pyszna przekąska będzie strzałem w dziesiątke jeśli chodzi o imprezowy bufet.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    500 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
    1 łyżeczka cukru
    230 ml ciepłego mleka
    Pół łyżeczki soli
    3 żółtka
    100 g miękkiego masła
    1 roztrzepane jajko
    Kilka łyżek maku
    Sos czosnkowo-limonkowy
    ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    4 łyżki majonezu
    1/5 szklanki soku z limonki
    2 ząbki czosnku
    Sól ziołowa
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Paluszki

Falowane paluszki makowe z sosem czosnkowo-limonkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do dużej miski, odłóż 2 łyżki do małego rondelka. Wlej do niego pół szklanki mleka, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej do niego mąki razem z resztą mleka, solą, żółtkami i miękkim masłem. Wyrabiaj co najmniej 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na długie paseczki o szerokości 1 centymetra. Paseczki zwijaj robiąc z nich fale i kładź na blachę. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz około 10-15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Przygotuj sos. Do blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Paluszki podawaj z sosem i dodatkowo możesz je wzbogacić sałatka warzywną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Limonka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować