Falowane paluszki makowe z sosem czosnkowo-limonkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do dużej miski, odłóż 2 łyżki do małego rondelka. Wlej do niego pół szklanki mleka, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość wlej do niego mąki razem z resztą mleka, solą, żółtkami i miękkim masłem. Wyrabiaj co najmniej 10 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na długie paseczki o szerokości 1 centymetra. Paseczki zwijaj robiąc z nich fale i kładź na blachę. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Piecz około 10-15 minut w 180 stopniach.
2.Przygotuj sos. Do blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. Paluszki podawaj z sosem i dodatkowo możesz je wzbogacić sałatka warzywną.
Komentarze