Fale dunaju ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stale miksując dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka. Wlewać stopniowo olej i mleko. Na końcu dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżki mleka. Zmiksować.
3.Na małą blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wylać jasne ciasto, a na nie równomiernie ciasto kakaowe. Następnie w odstępach układać Sliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ca 30 min.
4.Po wystudzeniu posmarować masą budyniową (Ugotować trochę gęściejszy budyń śmietankowy, a po wystudzeniu zmiksować z 1/2 kostki miękkiego masła).
Komentarze