Fale Dunaju z kremem

4.5 (143 ocen)

Inspiracja do powstania tego ciasta były Fale Dunaju. Ciasto jest pyszne i kremowe. Idealne na rodzinne uroczystości

Składniki:

  • Składniki:

    blaszka 20 x 35 cm

    Ser:

    500 g twarogu z wanilią ( sernikowego)
    3 jaja
    4-5 łyżek cukru pudru
    op. cukru waniliowego ( 16 g )
    budyń waniliowy (40 g)
    ciasto:

    3 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 1/2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    słoik Wiśni z brandy
    krem:

    3 szklanki mleka
    2 op. budyniu waniliowego
    1 op. cukru waniliowego ( 16 g )
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    polewa:

    100 g czekolady min.60 % kakao
    1/3 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Fale dunaju z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrami. Budynie i mąkę rozpuścić w odlanym mleku. Chwilę przed zagotowaniem mleka wlać budyń, odstawić z ognia, rozmieszać aby nie zrobiły się grudki. Ponownie postawić na małym palniku, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Budyń wystudzić.
  • ser 2. Ser: 2 żółtka utrzeć na puch z cukrami. Dodać budyń, zmiksować i po łyżce dokładać ser. Dwa białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Trzecie jajo wbić do masy serowej, wymieszać łyżką, po czym delikatnie połączyć z pianą. Wylać na natłuszczoną blachę i piec w 170 stopniach przez 20 minut.
  • ciasto 3. W tym czasie przygotować ciasto czekoladowe.
    Jaja ubić z cukrem ( wsypać go do lekko ubitych jaj). Mąkę przesiać z kakao i proszkiem. Do jaj , ubijając dodać olej oraz przesianą mąkę. Zmiksować tylko do połączenia i wylać na podpieczony spód.
  • ciasto 4. Na cieście ułożyć osączone wiśnie.
  • 5. Włożyć do pieca na kolejne 35 minut. Po około 15 minutach uchylić drzwiczki i wystudzić ciasto.
    Polewa: Mleko zagotować. Dodać do niego połamaną czekoladę, rozpuścić.
    Masło utrzeć na puch dodawać do niego po łyżce budyniu, miksując.
    Ciasto nasączyć likierem z wiśni.
    Wyłożyć na nie krem i wyrównać.
    Ciasto oblać polewą, widelcem zrobić wzorek fali – przeciągając go w górę i dół od krótszych boków blachy.
    Odstawić do stężenia – około 2 godzin.

Porady

Możemy użyć większej ilości wiśni, nawet mrożonych. Każdą z warstw możemy upiec oddzielnie jako ciasto. Są pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować