Fale Dunaju z jeżynami

  • wyświetlono: 1122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie ukrywam,iż przepis wzięłam z zaprzyjaźnionego blogu :)

Yvonn
  • 120min

Składniki

Składniki:
Ciasto:

4 jajka (w temp. pokojowej)
150 g cukru
150 ml oleju
150 ml + 2 łyżki mleka (w temp. pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
300-350 g jeżyn
Krem:

500 ml śmietany 30%
450 g serka sernikowego (można również użyć zmielonego twarogu)
5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
Dodatkowo:

20 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna) do posypania ciasta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Fale Dunaju z jeżynami

  • 1. Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (cały czas miksując) aż piana stanie się lśniąca. Następnie, nadal miksując, dodawać do piany po jednym żółtku, gdy składniki się połączą wlewać do miksowanego ciasta ojej (małym strumieniem), miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, przy użyciu szpatułki wmieszać do piany dodając naprzemiennie porcję przesianej mąki z proszkiem i mleka. Mieszać do połączenia składników. Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć połowę ciasta i równomiernie je rozprowadzić. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao i 2 łyżki mleka i wymieszać. Ciemne ciasto rozprowadzić równomiernie na jasnym cieście.
    Jeżyny umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Jeżyny układać rzędami w równych odstępach na cieście, delikatnie wciskając je w ciasto.
    Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, do ubitej śmietany dodawać porcjami serek śmietankowy i miksować do połączenia składników. Ubitą śmietanę z serkiem wyłożyć na wystudzonym cieście, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą, na tarce o małych oczkach, czekoladą.
    Ciasto schłodzić przez kilka godzin.

Porady

Ja piekłam prawie godzinę,poniewaz moja kuchnia już do najnowszych nie należy :)
Podany czas wykonania : 120 min,to czas przygotowania: mycia i przebrania owoców,robienie i pieczenie ciasta,oraz oczekiwanie az wystygnie :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieCiastoDeserfaledunaju
 

Komentarze

Podobne przepisy

Fale Dunaju z gruszkami

Dodane przez: 23ewelina

Fale Dunaju z gruszkami

Pyszne wilgotne ciasto.Najlepsze...

Fale Dunaju z jabłkami

Dodane przez: Ola1984

Fale Dunaju z jabłkami

Pyszne ciasto, które zachwyca swym...

Fale Dunaju

Dodane przez: czarrna

Fale Dunaju

Sprawdzony przepis na rodzinne...

Fale dunaju

Dodane przez: Anitka0804

Fale dunaju z ananasem

Pyszne, wilgotne i wysokie dwukolorowe...

Fale dunaju

Dodane przez: aniulek123

Fale dunaju z wiśniami

Pyszne ciacho z wiśniami i kremem...

Maślankowe Fale Dunaju z niby ananasem

Dodane przez: juchab

Maślankowe Fale Dunaju z niby ananasem

Pyszne i znikające w zastraszającym...