Ciasto fale dunaju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło,cukier,żółtka utrzeć.Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na 2 części.Z białek ubić piane.Do I części ciasta dodać 2/3 piany, a do II części ciasta dodać kakao i resztę piany.Delikatnie wymieszać.Formę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto ciasto jasne.Na ciasto jasne delikatnie wylać ciasto ciemne.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.Jabłka układać na wierzchu ciasta grubszą stroną lekko wciskając w ciasto.Piec w temp.180°C przez ok.40 minut.
2.Krem:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
3.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
4.Przełożenie placka:
Ciasto posmarować kremem,na kremie polewą zrobić fale i posypać posypką.Ciasto włożyć do lodówki.
Komentarze