Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

  • wyświetlono: 1518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Fale Dunaju to ciasto które kiedyś w moim domu gościło przynajmniej raz w tygodniu. Moja mama przygotowywała je prawie zawsze z jabłkami, a czasem nawet bez kremu jedynie posypane grubą warstwą cukru pudru. Przepis ze zmianami pochodzi z mojewypieki.com

AnkaFiranka
  • 120min

Składniki

Składniki (na blachę 33x20 cm lub o zbliżonych wymiarach)
Na ciasto:
3 jajka
100 g drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju np. rzepakowego
150 ml mleka
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
500 g jabłek (polecam szarą renetę)
Krem:

400 ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku (40 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub domowego cukru z wanilią
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo ulubiona Polewa czekoladowa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

  • 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ósemki.
  • 2. Do większej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do żółtek powoli wlewamy olej. Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy dodatkowo przesiane kakao i 2 łyżki mleka.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią jasne ciasto, na górę kakaowe ciasto, na wierzch wykładamy ósemki jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Krem
    W 100 ml rozrabiamy budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem następnie dodajemy mieszankę budyniową. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika, przykrywamy wierzch folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.
  • 5. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy po łyżce ostygnięty budyń ciągle miksując. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 6. Przygotowujemy np. domową Polewę czekoladową lub dekorujemy wierzch ciasta czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Porady

Ciasto możecie przygotować również z innymi ulubionymi owocami, np. gruszkami, truskawkami, śliwkami a w oryginale z wiśniami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaZ jabłkamiz gruszkamiz wiśniami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Fale Dunaju

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Fale Dunaju

Ciasto fale Dunaju są jednym z...

Fale dunaju

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto Fale Dunaju z galaretką malinową

Pyszne,klasyczne ciasto kremowo-owocowe...

image-1o6xfp5

Dodane przez: Mariola123

CIASTO FALE DUNAJU

Ciasto fale Dunaju jest bardzo...

Fale Dunaju

Dodane przez: Ejszetka

Ciasto Fale Dunaju

Popularne ciasto nie bez powodu....

Fale Dunaju

Dodane przez: iziona

Ciasto Fale Dunaju

Klasyk wśród ciast choć ostatnio...

Fale dunaju

Dodane przez: jusia325

Ciasto Fale dunaju

Ciasto fale dunaju jest ciastem...