Ciasto Fale Dunaju z czereśniami z likieru

  • wyświetlono: 578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, i polewy czekoladowej.

Beata07
  • 60min

Składniki

6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju
125 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
czereśnie z likieru
Masa:
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
300 g masła
1/2 szklanki cukru
Polewa:
100 g masła
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki kakao
60 ml mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Fale Dunaju z czereśniami z likieru

  • fale dunaju1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
    Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
  • fale dunaju2. na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
  • fale dunaju3. czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
  • fale dunaju4. Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
    Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
  • fale dunaju5. Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście. Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa budyniowapolewa czekoladowaCzereśnielikierciasto jasneciasto ciemnefale dunaju
 

Komentarze

Podobne przepisy

Fale Dunaju z jabłkami

Dodane przez: Ola1984

Fale Dunaju z jabłkami

Pyszne ciasto, które zachwyca swym...

Maślankowe Fale Dunaju z niby ananasem

Dodane przez: juchab

Maślankowe Fale Dunaju z niby ananasem

Pyszne i znikające w zastraszającym...

fale dunaju

Dodane przez: Amatorka kuchenna

Ciasto Fale dunaju

Połączenie lekko kwaśnych wiśni...

Ciasto Fale Dunaju

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Fale Dunaju

Ciasto fale Dunaju są jednym z...

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Dodane przez: dagita

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką

Jedno z moich ulubionych ciast...

image-00td1g7

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Fale Dunaju

Moja siostra uwielbia to ciasto...