Fale dunaju z ananasem

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne i wysokie dwukolorowe ciasto typu ,,marmurek,, z soczystym ananasem w roli głównej, całość zwieńczona delikatną masą budyniową, pod kreskami z polewy.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 24*38 cm
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    5 dużych jajek
    szklanka cukru
    szklanka oleju
    szklanka mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    puszka ananasów

    Krem:
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    300 g miękkiego masła

    czekolada mleczna
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z kremem Desery

Fale dunaju z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dosypywać cukier. Miksując powoli dodać żółtka, wlać olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem cały czas miksując na wolnych obrotach.
  • układanie ananasów 2. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać kolejno ciasta. Wykałaczką zrobić ,,esy floresy,, poukładać odsączone ananasy jeden obok drugiego. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec ok 40 minut do suchego patyczka.
  • upieczone ciasto 3. Miękkie masło ucierać na puszysto. W szklance mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować z cukrem wlać mieszankę i ugotować budyń, wystudzić.
  • dekoracja z polewy 4. Zimny budyń porcjami dodawać do utartego masła. Masę wyłożyć na zimny placek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto, wykałaczką przeciągać po polewie po całej długości placka, wtedy utworzy się wzorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować