FALE DUNAJU BABCI EWY

4.38 (181 ocen)

Przepis dostałam od swojej mamy , mówiła , że ciasto zawsze wychodzi i miała rację . Polecam

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
    1 kostka masła
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    2 jabłka
    SKŁADNIKI NA KREM :
    2 budynie śmietankowe
    800 ml mleka
    1 kostka masła
    POLEWA
    2 tabliczki czekolady mlecznej
    1,2 szklanki śmietany 36%
Wystaw ocenę:

4.38 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery

Fale dunaju babci ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE
    Masło rozpuszczam w rondelku ale nie gotujemy , następne studzimy . Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia . Jajka ucieramy z cukrem na puch i ciągle mieszamy , dodajemy mąkę i rozpuszczone masło , ciasto dzielę na dwie równe części do jednej dodaję kakao i mleko . Formę wykładam papierem do pieczenia i wylewamy najpierw jasne ciasto , a potem ciemne . Obrane jabłko i pokrojone w cienkie plasterki układamy w rzędzie Pieczemy 35 minut w temperaturze 180stopniach .
    Następnie gotujemy budyń i ucieramy z masłem . krem rozsmarowujemy po wystudzonym cieście i wkładamy do lodówki na około godzinę. W małym rondelku podgrzewam śmietanę z pokruszoną czekoladą , mieszamy aż polewa będzie gładka i wylewamy na ciasto . Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc smacznego

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować