Fale dunaju

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od mojej mamy, a ona dawno go nie robiła! Pomyślałam, że to wielka szkoda :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła w temp pokojowej
    100 g cukru
    3 jaja
    cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    180 g mąki pszennej
    100 ml mleka
    10 g kakao
    Masa:
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    200 g twarogu zmielonego dwukrotnie
    Ponadto:
    1 duże jabłko
    Polewa:
    100g czekolady
    25 g margaryny

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej masy. Następnie dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do masy dodać produkty sypkie i dolać mleko, w dalszym ciągu mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
    2/3 ciasta wylać na blaszkę 20x30. Do pozostałej masy wmieszać kakao i wylać na białe ciasto. Jabłko pokroić w ósemki i poukładać w równych odstępach. Piec przez 40 minut w temperaturze 160 st C.
    Do zrobienia kremu potrzebujemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie wmieszać ser. Masę wykładamy na zimne ciasto i rozsmarowujemy tworząc "gładką taflę".
    Margarynę razem z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy czekolada jest jeszcze płynna wylewamy ją na krem i tworzymy wzory wg własnego uznania.

Porady

Jabłko można zastąpić innym owocem.

Komentarze

Podobne przepisy