Przepis dostałam od mojej mamy, a ona dawno go nie robiła! Pomyślałam, że to wielka szkoda :)
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
125 g masła w temp pokojowej
100 g cukru
3 jaja
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej
100 ml mleka
10 g kakao
Masa:
100 g masła
100 g cukru pudru
200 g twarogu zmielonego dwukrotnie
Ponadto:
1 duże jabłko
Polewa:
100g czekolady
25 g margaryny
1.Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej masy. Następnie dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do masy dodać produkty sypkie i dolać mleko, w dalszym ciągu mieszając do uzyskania jednolitego ciasta.
2/3 ciasta wylać na blaszkę 20x30. Do pozostałej masy wmieszać kakao i wylać na białe ciasto. Jabłko pokroić w ósemki i poukładać w równych odstępach. Piec przez 40 minut w temperaturze 160 st C.
Do zrobienia kremu potrzebujemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie wmieszać ser. Masę wykładamy na zimne ciasto i rozsmarowujemy tworząc "gładką taflę".
Margarynę razem z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy czekolada jest jeszcze płynna wylewamy ją na krem i tworzymy wzory wg własnego uznania.
Komentarze