Falafel

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Pomysł na przystawkę .Kuleczki z ciecierzycy pyszne są zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    1 szkl namoczonych ziaren ciecierzycy
    2 pomidory
    40 g żółtego sera
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    c) składniki robocze
    1 ząbek czosnku
    1 mała czerwona cebula
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 jajko
    5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
    1 łyżka oleju
    olej do smażenia(ok. 2 szkl)
    d)dekoracja
    liść sałaty
    świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Falafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą robota kuchennego mielimy ciecierzycę(wodę z moczenia wylewamy) z czosnkiem, 2/3 cebuli i pietruszką.Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, proszek do pieczenia, jajko i bułkę tartą.Mieszamy.Pomidory kroimy w ósemki a 1/3 czerwonej cebuli w piórka.W miseczce układamy pomidory, cebulkę.Polewamy łyżką oleju.Dekorujemy listkiem pietruszki.
    Ser żółty kroimy w 1 cm kwadraty. Do garnka wlewamy olej (ok. 2 szkl) i rozgrzewamy go.Następnie lepimy z masy z ciecierzycy małe kuleczki, do środka każdej wkładamy kawałeczek żółtego sera.Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złote, odsączamy z nadmiaru oleju.Na talerzyku układamy porwany listek sałaty,na tym układamy nasze falafele i dekorujemy świeżą pietruszką.Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować