Fajitas z kurczakiem

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni meksykańskiej. Grillowane lub smażone kawałki kurczaka w towarzystwie cebuli i papryki możemy serwować jako samodzielne danie z dodatkiem frytek, sosów i dipów lub też zawinąć w tortillę.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 1 czerwona papryka
    - 1 zielona papryka
    - 2 białe cebule
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz do smaku
    - świeża kolendra lub natka pietruszki

    MARYNATA DO KURCZAKA:
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki ostrej papryki
    - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
    - 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
    - 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
    - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego*
    - 0,5 łyżeczki soli

    * możemy użyć także ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Fajitas z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę cukier, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na min. 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  • 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Porady

Fajitas podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów. Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Czerwona papryka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować