Fajerkasy czyli placki na zsiadłym mleku

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Fajerkasy czyli babcine placki z zsiadłego mleka. Nazwa pochodzi od dawnego sposobu ich pieczenia - na fajerkach. Ten przepis próbowałam odtworzyć dosyć długo, bo znałam składniki ale nie ich proporcje. Takie placki to smak dzieciństwa, najlepiej smakują z dżemem i kakao następnego dnia.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki - plus mąka do podsypywania ciasta,
    0,5 łyżeczki soli,
    2 jajka,
    płaska łyżeczka sody,
    szklanka zsiadłego mleka,
    6 łyżeczek cukru,
    1 cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Fajerkasy czyli placki na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto - jest dosyć lepiące więc trzeba je podsypywać mąką. Z kuli ciasta odrywamy kawałki i formujemy placki o grubości ok 0,5 cm i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować