Eton mess z truskawkami i nektarynką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i słodki bałagan w kieliszku jest świetnym deserem! Do tego świeże truskawki i nektarynka - poezja!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g truskawek
    250 g śmietanki 36%
    3 łyżki wody
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    1 nektarynka
    Kilka bezów

Eton mess z truskawkami i nektarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki obieramy ze szypułek (kilka odkładamy do dekoracji). Myjemy pod bieżącą wodą a następnie blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy w garnku z cukrem pudrem (możemy zagotować). Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dolewamy truskawki i miksujemy na wolnych obrotach aż owoce połączą się ze śmietaną. Mus truskawkowy przekładamy do kieliszków.
    Następnie blend ujemy obraną nektarynkę i wylewamy na mus. Układamy pokruszone bezy i świeże truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy