To tradycyjny angielski deser, w oryginalne z truskawkami, ale kto powiedział że nie będzie też smakował z innymi owocami? Z kiwi i domowymi bezami smakuje rewelacyjnie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na 7 porcji:
250 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany, np. śmietan-fix
3 kiwi + 1 do dekoracji
4 duże bezy
Eton mess z kiwi i domowymi bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno. Przygotuj 7 kieliszków lub pucharków. Do każdego na dno wyłóż śmietankę, ok. 2-3 łyżek. Pozostaw trochę śmietany do wyłożenia na górę deseru.
2.Kiwi obierz i 3 sztuki pokrój w kostkę, a jedno w plasterki. Do kieliszków nałóż na warstwę śmietany kiwi, na to pokruszone bezy i resztę śmietanki. Dekoruj plasterkami kiwi i resztkami bezy. Można od razu zajadać.
Komentarze