Eton mess

0 (0 ocen)

Prosty deser angielski łączący truskawki, kremówkę i bezy. Idealnie!

Składniki:

  • - 500 g śmietanki 36%
    - 450 g truskawek
    - ok. 20 malutkich bez
    - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub zwykłego

Eton mess - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę ubijamy (nie musi być idealnie sztywna) pod koniec dodając cukier.
  • 2. Truskawki odszypułkujemy. Połowę truskawek miksujemy blenderem lub rozgniatamy przy pomocy widelca. Pozostałą część kroimy w kostkę, a następnie mieszamy razem z sosem truskawkowym.
  • 3. Na dno pucharków wykładamy część pokruszonych na mniejsze kawałki bez. Na nie dodajemy trochę śmietany, a następnie truskawki. Procedurę powtarzamy, aż napełnią się całe pucharki.

  • 4. Górę deseru możemy dodatkowo przyozdobić truskawkami i bezami.

Porady

Z podanych składników wychodzą 4 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy