Etli Pide to tradycyjna turecka pizza. Przygotowuje się ją z mięsem mielonym. Do pizzy dodałam bekon, który pewnie nie znalazłby wielu amatorów z Turcji.
60 min
Składniki:
Składniki na 2 pizze:
3/4 szklanki mąki chlebowej
1/3 szklanki semoliny (jeżeli nie masz - zamień na mąkę)
3/4 łyżeczki suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
około 8 łyżek ciepłej wody (w zależności ile wchłonie ciasto)
Składniki na farsz:
4 plastry wędzonego bekonu (jeżeli chcesz przygotować tradycyjne etli pide pomiń ten składnik)
250 gramów mięsa mielonego (w Turcji byłaby użyta wołowina lub jagnięcina)
pieprz
sól
pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
chilli w proszku lub płatkach (do smaku)
3 średnie pieczarki, obrane i pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
oliwa
Składniki na sos pomidorowy:
puszka pomidorów w puszcze
2 cebule
2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
chilli (do smaku)
oliwa z oliwek
Wykończenie Etli Pide:
6 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki do dekoracji
pokrojony w drobną kostkę ser żółty (użyłam łagodnej goudy) - ilość zależy od Ciebie
1. Do miski wlej wodę, dodaj sól, cukier i drożdże. Zamieszaj. Odstaw miskę w ciepłe miejsce na około 5 minut (drożdże powinny zacząć pracować).
2. Dodaj do drożdży oliwę, mąkę i semolinę. Wyrób ciasto (musi łatwo odchodzić od ręki i być gładkie). Jeżeli będzie taka potrzeba dodaj odrobinę więcej ciepłej wody.
3. Do delikatnie nasmarowanej oliwą miski przełóż ciasto, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość).
4. Przygotuj dużą blachę - natłuść ją odrobiną oliwy i posyp semoliną.
5. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na kształt okręgu.
2.Wykonanie farszu:
Przygotuj nadzienie w czasie, kiedy ciasto wyrasta.
1. Pokrój bekon w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanej patelni (jeżeli nie będziesz używać bekonu dodaj do cebuli oliwy).
2. Do prawie usmażonej cebuli dodaj mięso mielone, czosnek i pieczarki. Usmaż i dopraw solą, pieprzem i chilli.
3.Wykonanie sosu:
1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. blender
2. Następnie dodajesz posiekany czosnek i smażysz do zarumienienia.
3. Zalej cebulę pomidorami i duś, aż wyparuje woda (ma to mieć konsystencję ketchupu lub przecieru).
4. Dodaj łyżeczkę oregano bazylii i chilli w proszku (chilli do smaku).
5. Gotuj jeszcze chwilkę.
6. Gotowy sos zmiksuj w blenderze.
4.Wykończenie etli pide:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
1. Posmaruj środek każdego okręgu z ciasta sosem. Wyłóż na sos mięso.
2. Zwiń ciasto na kształt łódki (tak, jak widać na pierwszym zdjęciu).
3. Posyp mięso serem żółtym i ozdób wierzch etli pide pomidorami.
4. Piecz na środkowej półce w piekarniku. Piecz aż spód upieczonego ciasta będzie złotawo-brązowy, a wierzch przyrumieniony. Zajmie to około 20 minut (wszystko zależy od piekarnika).
5. Upieczone etli pide posyp natką pietruszki.
Komentarze