Etli Pide

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Etli Pide to tradycyjna turecka pizza. Przygotowuje się ją z mięsem mielonym. Do pizzy dodałam bekon, który pewnie nie znalazłby wielu amatorów z Turcji.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 pizze:

    3/4 szklanki mąki chlebowej
    1/3 szklanki semoliny (jeżeli nie masz - zamień na mąkę)
    3/4 łyżeczki suchych drożdży
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżka oliwy
    około 8 łyżek ciepłej wody (w zależności ile wchłonie ciasto)

    Składniki na farsz:

    4 plastry wędzonego bekonu (jeżeli chcesz przygotować tradycyjne etli pide pomiń ten składnik)
    250 gramów mięsa mielonego (w Turcji byłaby użyta wołowina lub jagnięcina)
    pieprz
    sól
    pół dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
    chilli w proszku lub płatkach (do smaku)
    3 średnie pieczarki, obrane i pokrojone w plastry
    2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    oliwa

    Składniki na sos pomidorowy:

    puszka pomidorów w puszcze
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    oregano
    bazylia
    chilli (do smaku)
    oliwa z oliwek

    Wykończenie Etli Pide:

    6 pomidorków koktajlowych
    natka pietruszki do dekoracji
    pokrojony w drobną kostkę ser żółty (użyłam łagodnej goudy) - ilość zależy od Ciebie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Etli pide - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    1. Do miski wlej wodę, dodaj sól, cukier i drożdże. Zamieszaj. Odstaw miskę w ciepłe miejsce na około 5 minut (drożdże powinny zacząć pracować).
    2. Dodaj do drożdży oliwę, mąkę i semolinę. Wyrób ciasto (musi łatwo odchodzić od ręki i być gładkie). Jeżeli będzie taka potrzeba dodaj odrobinę więcej ciepłej wody.
    3. Do delikatnie nasmarowanej oliwą miski przełóż ciasto, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość).
    4. Przygotuj dużą blachę - natłuść ją odrobiną oliwy i posyp semoliną.
    5. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na kształt okręgu.
  • 2. Wykonanie farszu:

    Przygotuj nadzienie w czasie, kiedy ciasto wyrasta.

    1. Pokrój bekon w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanej patelni (jeżeli nie będziesz używać bekonu dodaj do cebuli oliwy).
    2. Do prawie usmażonej cebuli dodaj mięso mielone, czosnek i pieczarki. Usmaż i dopraw solą, pieprzem i chilli.
  • 3. Wykonanie sosu:

    1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. blender
    2. Następnie dodajesz posiekany czosnek i smażysz do zarumienienia.
    3. Zalej cebulę pomidorami i duś, aż wyparuje woda (ma to mieć konsystencję ketchupu lub przecieru).
    4. Dodaj łyżeczkę oregano bazylii i chilli w proszku (chilli do smaku).
    5. Gotuj jeszcze chwilkę.
    6. Gotowy sos zmiksuj w blenderze.
  • 4. Wykończenie etli pide:

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C

    1. Posmaruj środek każdego okręgu z ciasta sosem. Wyłóż na sos mięso.
    2. Zwiń ciasto na kształt łódki (tak, jak widać na pierwszym zdjęciu).
    3. Posyp mięso serem żółtym i ozdób wierzch etli pide pomidorami.
    4. Piecz na środkowej półce w piekarniku. Piecz aż spód upieczonego ciasta będzie złotawo-brązowy, a wierzch przyrumieniony. Zajmie to około 20 minut (wszystko zależy od piekarnika).
    5. Upieczone etli pide posyp natką pietruszki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować