Estoński krancz [crunch] - drożdżowe ciasto zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 120 ml letniego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę suchych drożdży.Odstawiamy mieszankę na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do mleka 1 żółtko i 25 g roztopionego,przestudzonego masła.Płynne składniki wlewamy do mąki w ilości 250 g wymieszanej ze szczyptą soli. Zagniatamy ciasto,podsypując delikatnie mąką aby przestało się kleić.Przykrywamy i odstawiamy do czasu aż podwoi swoja objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży i cienki prostokąt, który smarujemy pastą zrobioną z 50 g miękkiego masła, 3-4 łyżek cukru i 1-2 łyżeczek kakao.Ciasto zawijamy w rulonik – dłuższym bokiem czyli wzdłuż krótszego.Rulon przecinamy wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcamy i łączymy oba końce.Kładziemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce aby troszkę nabrały objętości.W między czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Ostudzić i polać lukrem.
Komentarze