Estoński krancz [crunch] - drożdżowe ciasto zawijane

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne i efektowne zawijańce

  • 60 min

Składniki:

  • 120 ml mleka
    1 łyżeczkę cukru
    1 łyżeczkę suchych drożdży
    1 żółtko
    250 g mąki
    50 g miękkiego masła
    3-4 łyżek cukru
    1-2 łyżeczek kakao
    na lukier:
    10 łyżek cukru pudru
    2 łyżki mleka
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Estoński krancz [crunch] - drożdżowe ciasto zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 120 ml letniego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę suchych drożdży.Odstawiamy mieszankę na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do mleka 1 żółtko i 25 g roztopionego,przestudzonego masła.Płynne składniki wlewamy do mąki w ilości 250 g wymieszanej ze szczyptą soli. Zagniatamy ciasto,podsypując delikatnie mąką aby przestało się kleić.Przykrywamy i odstawiamy do czasu aż podwoi swoja objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży i cienki prostokąt, który smarujemy pastą zrobioną z 50 g miękkiego masła, 3-4 łyżek cukru i 1-2 łyżeczek kakao.Ciasto zawijamy w rulonik – dłuższym bokiem czyli wzdłuż krótszego.Rulon przecinamy wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcamy i łączymy oba końce.Kładziemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce aby troszkę nabrały objętości.W między czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Ostudzić i polać lukrem.

Porady

do masy zamiast kakao można użyć cynamonu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować