Espresso granita

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Espresso trochę inaczej, idealne na upały.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - espresso: 250 mililitrów
    - sok cytrynowy: 1 łyżeczka
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
    - bita śmietana: 2 szklanki
    - skórka cytrynowa do dekoracji: 1 sztuka

Espresso granita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie. Można też zagotować kawę w rondelku pamiętając by zdjąć z gazy gdy tylko zacznie wrzeć. Następnie trzeba napój przecedzić przez sitko do kawy.
  • 2. Dodać do kawy cukier i sok cytrynowy.
  • 3. Ostudzić kawę, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki.
  • 4. Po pół godzinie wyjąć i poskrobać widelcem. Znów wstawic na pół godziny i potwórzyć skrobanie i znów wstawić do zmarażarki.
  • 5. Po kolejnej pół godzinie wyjąć. Do wysokich szklanek włożyć trochę bitej śmietany, na to naskrobane widelcem lody espresso, bitą śmietanę i znów espresso. Udekorować świeżą skórką z cytryny.
  • 6. Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy