Esmeralda

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

Przepis pochodzi ze zbioru ciast siostry Anastazji i jest trochę przeze mnie zmodyfikowane. Jeśli ktoś go nie zna niech koniecznie wypróbuje, ciasto zachwyci każdego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt według własnego przepisu
    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka margaryny
    1 cytryna
    Ponadto:
    masa krówkowa o smaku kajmak
    herbatniki maślane 2 paczki (250g)
    krakersy
    2 śmietany 36%
    płatki migdałowe
    kostka czekolady
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Esmeralda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt przygotowujemy według własnego przepisu, studzimy. Następnie przygotowujemy masę budyniową, MGotujemy budyń według przepisu na opakowaniu lecz dodajemy odrobinę mniej mleka żeby masa była gęściejsza, dodajemy ok 5 łyżek cukru i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony budyń rozcieramy z kostką margaryny i stopniowo dodajemy wyciśnięty sok z cytryny ciągle miksując. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt nasączony sokiem z brzoskwiń. Następnie układamy warstwę z herbatników. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i wylewamy na herbatniki. Na masę kajmakową wykładamy krakersy. Śmietany ubijamy na sztywno i przykrywamy nią krakersy. Posypujemy całość migdałami i startą czekoladą.
  • Masa budyniowa i herbatniki 2. Przygotowaną masę budyniową wykładamy na biszkopt i przykrywamy herbatnikami.
  • Masa kajmakowa 3. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i wylewamy na herbatniki.
  • Krakersy 4. Na masę kajmakową wykładamy krakersy.
  • Śmietanowa pierzynka 5. Śmietany ubijamy na sztywno i przykrywamy nią krakersy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować