Eskalopki z polędwicy w sosie kurkowo - śmietanowo - groszkowym.

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Bardzo szybkie i smaczne świąteczne danie :)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    200 g kurek świeżych lub mrożonych
    400 ml śmietany 30%
    1 średnia cebula
    1/2 szklanki mrożonego groszku
    2 roztrzepane jajka i mąka do obtaczania mięsa
    sól, pieprz świeżo mielony
    łyżka posiekanego koperku
    smalec do smażenia mięsa i masło klarowane do kurek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Eskalopki

Eskalopki z polędwicy w sosie kurkowo - śmietanowo - groszkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić w ukośnie kawałki, delikatnie rozklepać, przyprawić solą i pieprzem.
    Obtoczyć dość obficie w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron po 5 minut z każdej.
    Kurki pokroić, smażyć na maśle klarowanym razem z posiekaną cebulą, podlewać śmietaną, przed końcem wsypać zielony groszek i dusić razem, na koniec doprawić do smaku i wymieszać z koperkiem.
    Gorący sos wlać do głębszego naczynia, na wierzch ułożyć jeszcze gorące eskalopki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować