Eskalopki z indyka

4.5 (146 ocen)

Mięso indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych. Mięso indycze, w porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi.Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym,kremowym sosie.

Składniki:

  • 6 sznycli z indyka
    250 ml słodkiej śmietanki
    110 ml bulionu
    3 ząbki czosnku
    150 g malutkich pieczarek
    5-7 gałązek świeżego tymianku
    3 łyżki oliwy
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Eskalopki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety doprawiamy solą i pieprzem.Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku.Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy.Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy obrane ząbki czosnku.Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor.Tymianek powinien zostać przyklejony do mięsa.Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy.Nie dodajemy oliwy.Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni.Wszystko zalewamy bulionem i śmietanką.Układamy sznycle tak,aby tymianek był na górze.Gotujemy na małym ogniu,aż sos się zredukuje.Doprawiamy solą i pieprzem.Ja eskalopki podałam z ziemniakami i marchewką duszoną na masełku z tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować