Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierwszy raz jadłam eskalopki będąc na wakacjach u siostry we Francji,bardzo mi zasmakowały i postanowiłam przygotować je dla rodziny po powrocie.Wyszły rewelacyjne.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 podwójne filety z kurczaka
    150 ml śmietany kremówki 30%
    200 ml śmietany zakwaszanej 18%
    5 łyżek musztardy
    20 marynowanych pieczarek
    1,5 kg ziemniaków
    3 łyżki przyprawy do ziemniaków
    3 łyżki masła
    oliwa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Eskalopki w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na kawałki,lekko rozbijamy tłuczkiem,przyprawiamy solą i pieprzem.Smażymy na złoty kolor z obu stron.Usmażone filety wyciągamy z patelni.
    2.Pieczarki kroimy w plasterki.Na patelnię wlewamy śmietanę zakwaszaną, dodajemy musztardę,pieczarki i kremówkę.Mieszamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.
    3.Do powstałego sosu, przekładamy usmażone filety i dusimy 20 minut.
    4.Ziemniaki obieramy,gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy,ostudzone kroimy na grube frytki posypujemy przyprawą do ziemniaków,wsypujemy do naczynia żaroodpornego,na wierzchu układamy kawałki masła,zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.Eskalopki podajemy z ziemniakami.

Porady

Eskalopki można podać z ziemniakami duszonymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować