Eskalopki cielęce w białym winie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -60 g polędwicy cielęcej
    - 100 ml słodkiego białego wina
    -100 ml śmietanki 30%
    -300 ml bulionu
    -10 dag mąki
    -10 dag masła
    -cebula
    -4 goździki
    -2 liście laurowe
    - 1 łyżeczka zielonego pieprzu
    -sól
    -pieprz biały mielony

Eskalopki cielęce w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, zrumienić na łyżce masła, zalać winem i bulionem. Przelać do rondelka, dodać liście laurowe i goździki. Posolić, gotować ok. 20 min na małym ogniu. Sos wymieszać ze śmietanką, dodać zielony pieprz, gotować, aż odparuje do połowy objętości. Mięso pokroić na kawałki, delikatnie porozbijać na grubość 5 mm. Posolić, obtoczyć w mące i smażyć na maśle z obu stron ok. 2 minut. Po usmażeniu wszystkich kotlecików podgrzać sos, włożyć do niego eskalopki i razem dusić ok. 3 minut. Eskalopki przełożyć na talerzyk i polać sosem. Podawać z ziemniakami z cebulką i marynowanymi prawdziwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy