ESKALOPKI a'la CAPRESE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne mięsko z dodatkami a'la słynna sałatka Caprese

  • 45 min

Składniki:

  • na 1-2 porcje:
    1 polędwica wieprzowa (ok. 0.5 kg)
    1 kulka sera mozzarella
    1 pomidor
    sól i pieprz
    3 ząbki czosnku
    sos:
    pomidory w puszce 1 puszka
    1 papryka czerwona
    1/2 koncentratu pomidorowego w słoiczku
    2 ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    bazylia suszona i oregano do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Eskalopki a'la caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i obsmażamy na patelni z każdej strony. Kiedy polędwiczka będzie obsmażona na patelnię wlewamy trochę wody aby mięso lekko poddusić (około 20 minut)
    Gdy zmięknie kroimy je na plastry grubości około 1,5 cm, układamy w naczyniu żaroodpornym na dno , którego wlewamy wcześniej przygotowany sos (patrz poniżej) . Na mięsie układamy po plasterku mozzarelli i pomidora.
    Zapiekamy w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

    Sos pomidorowy do naszych eskalopek przygotowujemy na oddzielnej patelni lub w garnku.
    Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy z czosnkiem. Jeśli soku z pomidorów będzie za mało lub szybko wyparuje dolewamy wodę. Kiedy papryka będzie już miękka miksujemy wszystko blenderem, a następnie dodajemy 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Mieszamy , podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na końcu doprawiamy sos do smaku solą , pieprzem, bazylią i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować