Esencjonalna zupa z suszonych prawdziwków

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Esencjonalna zupa z suszonych prawdziwków
Pełna smaku i aromatu zupa grzybowa, podana z domowym makaronem smakuje wybornie.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 50 kapeluszy suszonych prawdziwków
    duża marchewka
    korzeń pietruszki
    biała część pora
    łyżka masła
    sól morska
    pieprz czarny
    1-2 łyżki sosu sojowego

    opcjonalnie kwaśna śmietana do podania
    zielenina do posypania
    domowy makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Esencjonalna zupa z suszonych prawdziwków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapelusze prawdziwków przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Woda powinna zakryć grzyby. Grzyby odstawiamy na 2-3 godziny.

    Na maśle podsmażamy w kostkę pokrojoną marchewkę i pietruszkę, dodajemy cienko pokrojonego pora. Warzywa lekko solimy. Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone w paski grzyby. Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby oraz dolewamy 1-2 litry wody lub bulionu. Zupę gotujemy około 45 minut. Gdy grzyby są już miękkie i zupa nabrała aromatu podczas gotowania, doprawiamy ją sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Możemy również dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz trochę pieprzu cayenne jeśli lubimy pikantne smaki.

    Zupę podajemy z domowym makaronem oraz posypaną świeżymi ziołami. Jeśli ktoś lubi można dodać na talerzu łyżkę kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować