Ekstrakt waniliowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Cudownie pachnie, jest bardzo wydajny. Niezastąpiony przy wypiekach, ciastach, kremach. W jednej buteleczce jest i wanilia i alkohol, które tak często są w kuchni używane.Za taki w sklepie trzeba zapłacić nawet 40zł za małą buteleczkę. A tutaj w tej cenie mam go aż 500ml i można go uzupełniać.

  • 10 min

Składniki:

  • 500ml czystej dobrej wódki
    8 – 12 lasek wanilii

Ekstrakt waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, starając się aby ziarenka pozostały na strąkach. Włożyć przecięte laski wraz z ziarenkami do butelki ze szczelnym zamknięciem i zalać wódką do ich całkowitego przykrycia. Zamknąć i włożyć do chłodnego, ciemnego miejsca, ale nie do lodówki. Codziennie potrząsać buteleczką. Ekstrakt gotowy jest po ok. 2 miesiącach, gdy nabierze ciemnej barwy.

Porady

Po zużyciu połowy ekstraktu można go uzupełnić alkoholem i kilkoma laskami wanilii. laski wanilii najtaniej można kupić na Allegro.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy