Ekstrakt cytrynowy

0 (0 ocen)

Domowy „zapach” cytrynowy do wypieków

Składniki:

  • 1 cytryna
    80 ml przegotowanej chłodnej wody
    80 ml wódki 40%

Ekstrakt cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę bardzo dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą. Obrać skórkę i bardzo dokładnie usunąć z niej białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroić i wsypać do słoiczka o pojemności 200 ml. Wódkę wymieszać z wodą i zalać nią skórkę. Dokładnie zakręcić, wstrząsnąć w wstawić do ciemnej szafki kuchennej (nie wstawiać do lodówki).
  • 2. Taki ekstrakt nadaje się już po 7 dniach, ale pełnię mocy osiąga po około 2 miesiącach. Przechowywany w ciemnym i suchym miejscu, od czasu do czasu wstrząsany zachowuje swoje walory przez rok.
  • 3. Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.com.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy