Ekspresowy torcik walentynkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Torcik elegancki ale nie wymagający dużego nakładu pracy. Idealny na Walentynki

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI NA BISZKOPT::
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 260 gramów
    - 130g mąki pszennej tortowej: 130 gramów
    - 130g mąki ziemniaczanej: 130 gramów
    - 6 łyżek wody: 6 sztuk
    - 8g proszku do pieczenia (pół małej paczki): 8 gramów
    - małe opakowanie cukru wanilinowego: 1 sztuka
    - Starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    SKłADNIKI NA KREM:
    - mleko: 600 mililitrów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 150 gramów
    - mąka ziemniaczana: 150 gramów
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - masło: 250 gramów
    - rum: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ekspresowy torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z 200g cukru, a pod koniec ucierania dodajemy po łyżce wody.
    Z białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy 60g cukru. Ubitą pianę przekładamy do żółtek, dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę i lekko mieszamy.
    Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka, a ciasto odstaje od brzegów formy).

    krem:

    Odmierzone mleko dzielimy na pół. Jedną część podgrzewamy lekko. Do drugiej części wbijamy jajka, dodajemy mąkę i cukier. Dobrze mieszamy. Wlewamy do ciepłego mleka. Gdy przestanie gęstnieć zdejmujemy z ognia. Studzimy całkowicie od czasu do czasu mieszając. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy partiami nasz budyń. Dokładnie miksujemy i dodajemy najpierw aromat waniliowy (lub ziarenka wanilii) a potem dolewamy rum. Całość schładzamy i nakładamy pomiędzy warstwy biszkopta.

    Ja biszkopt nasączyłam wcześniej wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

    Dekoracja:
    Z kartki formatu A4 wycinamy w środku serce (składamy kartkę na pół i od strony zgięcia rysujemy połowę serca i wycinamy - rozkładamy kartkę i mamy wewnątrz dziurę w kształcie serca). Mamy więc dwie części szablonu. Ramkę i wycięte serce.
    Przykładamy najpierw ramkę do ciasta i posypujemy środek kakao. Następnie zdejmujemy ramkę i przyczepiamy serce (na posypane wcześniej kakao) o sypiemy naokoło cukrem pudrem.
    Ja poszczególne szablony przyczepiałam do ciasta wbijając weń szpilki krawieckie aby się nie przesuwał.

    Tort owinięty wstążkami kupionymi w pasmanterii w kolorze czerwonym i przeźroczystą białą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować