Ekspresowy torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z 200g cukru, a pod koniec ucierania dodajemy po łyżce wody.
Z białek ubijamy sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy 60g cukru. Ubitą pianę przekładamy do żółtek, dodajemy mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę i lekko mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 200 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka, a ciasto odstaje od brzegów formy).
krem:
Odmierzone mleko dzielimy na pół. Jedną część podgrzewamy lekko. Do drugiej części wbijamy jajka, dodajemy mąkę i cukier. Dobrze mieszamy. Wlewamy do ciepłego mleka. Gdy przestanie gęstnieć zdejmujemy z ognia. Studzimy całkowicie od czasu do czasu mieszając. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy partiami nasz budyń. Dokładnie miksujemy i dodajemy najpierw aromat waniliowy (lub ziarenka wanilii) a potem dolewamy rum. Całość schładzamy i nakładamy pomiędzy warstwy biszkopta.
Ja biszkopt nasączyłam wcześniej wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Dekoracja:
Z kartki formatu A4 wycinamy w środku serce (składamy kartkę na pół i od strony zgięcia rysujemy połowę serca i wycinamy - rozkładamy kartkę i mamy wewnątrz dziurę w kształcie serca). Mamy więc dwie części szablonu. Ramkę i wycięte serce.
Przykładamy najpierw ramkę do ciasta i posypujemy środek kakao. Następnie zdejmujemy ramkę i przyczepiamy serce (na posypane wcześniej kakao) o sypiemy naokoło cukrem pudrem.
Ja poszczególne szablony przyczepiałam do ciasta wbijając weń szpilki krawieckie aby się nie przesuwał.
Tort owinięty wstążkami kupionymi w pasmanterii w kolorze czerwonym i przeźroczystą białą.
Komentarze