Ekspresowy torcik owocowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lubię piec i przyozdabiać swoje wypieki. Ten torcik jest smaczny, tani i robi się go ekspresowo - sprawdzi się podczas wizyty niezapowiedzianych gości!

  • 25 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:
    * 1/2 gotowego spodu biszkoptowego do tortów
    * 2 łyżeczki wywaru z mocnej herbaty
    * dżem brzoskwiniowy
    * świeże owoce: wiśnie, winogrona, nektarynki, brzoskwinie i śliwki

Ekspresowy torcik owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowy spód tortowy przekroić na pół. Nasączyć wywarem z mocnej herbaty. Biszkopt wysmarować dżemem brzoskwiniowym.
  • 2. Owoce umyć, pokroić na kawałki. Na warstwę dżemu wyłożyć świeże owoce - przyozdobić według własnego uznania. Torcik można obsypać cukrem pudrem, kolorową posypką lub udekorować śnieżką/bitą śmietaną. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Porady

Oczywiście możemy użyć innego smaku dżemu lub marmolady. Wybór owoców także jest dobrowolny. Jeśli ktoś jest zwolennikiem bardziej słodkich wypieków - zamiast świeżych owoców może dodać ich przetwory (np. brzoskwinie z syropu). Z jednego gotowego spodu tortowego możemy wykonać dwa różne owocowe torciki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy