Ekspresowy sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten sos przygotowuję np do gołąbków

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    Szczypta cukru, bazylii i oregano
    Sól lub jarzynka do smaku
    1 łyżeczka keczupu pikantnego
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki śmietany

Ekspresowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu wlać do rondla, dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać,podgrzewać kilka minut doprawiając szczyptą cukru, solą lub jarzynką, bazylią i oregano.
    W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami śmietany i wlać do sosu, mieszając zagotować.
    Na końcu dodać 1 łyżeczkę keczupu pikantnego

Komentarze

Podobne przepisy