Ekspresowy rabarbarowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do ciasto wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z funkcją grzania góra/dół. Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy je rękoma tak, aby powstała nam kruszonka. Gotowe dzielimy na pół. Jedna część wykładamy na dno formy wyłożonej papierem i wylepiamy je dokładnie. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut (do momentu aż zacznie łapać złoty kolor). W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Obrany i umyty rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy go do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy garnek i gotujemy na najwyższej mocy grzania ok. 5 minut do momentu aż rabarbar puści sok i zacznie się rozpadać. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy z płyty. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Do rabarbaru dodajemy bułkę tarta, mieszamy dokładnie i wykładamy nasze nadzienie na podpieczone ciasto. Rabarbar posypujemy pozostałą częścią ciasta wymieszaną z migdałami i pieczemy przez kolejne 30 minut. Studzimy na kratce.
Porady
doskonale smakuje lekko ciepły z gałą waniliowych lodów.
Komentarze