EKSPRESOWY PIERNIK (PRZEPIS UNIWERSALNY)

  • wyświetlono: 394 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uniwersalny przepis na piernik, muffinki czy ciasteczka piernikowe  Bez użycia miksera i tylko 15 minut pracy! Można go wykonać nawet w dzień Wigilii

P6221168
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
100 g masła
1 szklanka maślanki
3 łyżki miodu
1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g)
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
posypka dekoracyjna

Sposób przygotowania przepisu:

EKSPRESOWY PIERNIK (PRZEPIS UNIWERSALNY)

  • 1. Masło topimy w rondelku i studzimy.
    W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
    W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
    Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.
  • 2. I - PIERNIK
    Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną.
  • 3. II - MUFFINKI
    Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.
  • 4. III - CIASTECZKA PIERNIKOWE
    Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.

Porady

Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkapiernikMufinkiboże narodzenieczekośliwka

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik

Dodane przez: 30Kasia30

Piernik

szybki i pyszny piernik

piernik

Dodane przez: KarolkaS

piernik

Piernik z miodem bardzo łatwy do...

Uniwersalne ciasto ucierane

Dodane przez: kuchcik89

Uniwersalne ciasto ucierane

Ciasto z tego przepisu jest uniwersalne-...

Piernik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piernik

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu...

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Dodane przez: Di bloguje

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Jest to jeden z uniwersalnych i...

mazurek

Dodane przez: wiola

Ekspresowy mazurek

Pyszny i prosty przepis. Zamaist...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE