EKSPRESOWY PIERNIK (PRZEPIS UNIWERSALNY)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uniwersalny przepis na piernik, muffinki czy ciasteczka piernikowe 
Bez użycia miksera i tylko 15 minut pracy!
Można go wykonać nawet w dzień Wigilii

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    100 g masła
    1 szklanka maślanki
    3 łyżki miodu
    1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g)
    1 op. przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    posypka dekoracyjna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka Muffinki

Ekspresowy piernik (przepis uniwersalny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy w rondelku i studzimy.
    W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia.
    W drugiej misce za pomocą rózgi/trzepaczki łączymy ze sobą jajka oraz maślankę. Dodajemy miód oraz czekośliwkę, a na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
    Polewa: Czekoladę gorzką topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.
  • 2. I - PIERNIK
    Gotową masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 min. Studzimy. Na wystudzonym pierniku rozprowadzamy polewę czekoladową, a wierzch zdobimy posypką dekoracyjną.
  • 3. II - MUFFINKI
    Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Studzimy. Wystudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.
  • 4. III - CIASTECZKA PIERNIKOWE
    Gotową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 min. Studzimy. Po wystudzenia, za pomocą wykrawacza do ciastek, wycinamy dowolne, świąteczne kształty. Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową i zdobimy posypką dekoracyjną.

Porady

Gdy nie mamy w domu czekośliwki i nie możemy jej kupić w sklepie to dodajemy 200 g powideł śliwkowych plus 2 łyżki kakao lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować