Ekspresowy mazurek kajmakowo - migdałowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny dla zapracowanych, cierpiących na chroniczny brak czasu oraz dla łasuchów, leniuchów i tych co nic im się nie chce czasami (oprócz czegoś słodkiego). Podpisuję się pod wszystkim i zapraszam.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 sztuka
    - masa kajmajkowa: 0.5 sztuki
    - płatki migdałowe: 100 gramów
    - cukier brązowy: 1 łyżka

Ekspresowy mazurek kajmakowo - migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na natłuszczonym papierze do pieczenia, brzegi zawijamy na ok 1 cm. Całość ciasta nakłuwamy widelcem.

    Na ciasto wykładamy masę kajmakową, posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.

    Zapiekamy w piekarniku przez 15 minut od dołu i 5 minut od góry by migdały lekko się zbrązowiły.

    Jeśli ktoś posiada tylko piekarnik piekący od góry, polecam najpierw lekko zapiec ciasto a potem wyłożyć masę, migdały i cukier i zapiekać jeszcze chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy