Ekspresowy jabłecznik z kokosową posypką

0 (0 ocen)

pyszne i szybkie ciasto do kawy, które znika ze stołu w mig

Składniki:

  • blaszka 24x28 cm

    Ciasto:
    4 jajka
    ¾ szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1 ½ łyżki mąki kartoflanej
    3 łyżki oleju
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ l słoik smażonych jabłek
    1 jabłko

    Kruszonka:
    10 dag margaryny
    5 łyżek wiórek kokosowych
    5 łyżek mąki
    3 łyżki cukru

Ekspresowy jabłecznik z kokosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić kruszonkę:
    margarynę rozpuścić, wystudzić. Do wystudzonej margaryny dodać wiórki, cukier oraz mąkę- wymieszać jak na kruszonkę. Wstawić do lodówki aby masa stężała.
    Ciasto:
    Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, następnie mąki wraz z proszkiem oraz olej. Przelać ciasto do wysmarowanej formy i posypanej bułką tartą.
    Na ciasto wyłożyć łyżką jabłka ze słoika. Surowe jabłko obrać i pokroić w 8, a następnie powciskać w ciasto.
    Wyłożyć kruszonkę na jabłka.
    Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy