Ekspresowy jabłecznik

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 1 op biszkoptów
    1,5 kg jabłek - najlepiej szara reneta
    3 galaretki cytrynowe
    660 ml śmietany 30%
    1/2 szkl. gorącej wody
    łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego + 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Szarlotka Jabłecznik Desery

Ekspresowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach.
    Jabłka przesmażamy na patelni , dodając 1 łyżkę cukru i cynamon, mieszamy.
  • punkt 2 2. Gdy z spod jabłek odparowuje sok dodajemy 2 galaretki - proszek i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki - ściągamy z gazu. Studzimy
  • punkt 3 3. Na dno dużej tortownicy układamy biszkopty -dość ciasno.
  • punkt 4 4. Ostudzone jabłka wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki
  • 5. W 1/2 szkl gorącej wody rozpuszczamy 1 galaretkę. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia, odstawiamy by delikatnie stężała.
  • 6. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i miksujemy . Dodajemy delikatnie stężałą galaretkę ( bądź całkowicie stężałą jeżeli chcemy mieć w śmietanie malutkie grudki galaretki) i ubijamy śmietanę.
  • punkt 7 7. Sztywną i ubitą śmietanę wykladamy na masę jabłkową , przykrywamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki do stężenia ciasta.

Porady

Wierch ciasta możemy posypać starą czekoladą:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować