Ekspresowy deser z musem rabarbarowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aksamitny, lekko kwaskowy mus. Ulubiony jogurt lub serek homogenizowany. I chrupiący dodatek: pokruszone herbatniki. Przepis inspirowany pomysłem Nigelli na podobny deser.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 350 gramów
    - cukier: 5 łyżek
    - świeżo starty imbir: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka

    - herbatniki: 6 sztuk
    - jogurt naturalny lub serek homogenizowany: 4 sztuki

Ekspresowy deser z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus rabarbarowy 1. Przygotować mus:Rabarbar pokroić na plastry grubości około 1cm. Wrzucić do rondelka razem z cukrem, imbirem i sokiem z cytryny. Gotować na średnim gazie 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie.
    Zestawić z ognia, zmiksować blenderem. Ostudzić.
  • 2. Do filiżanek/miseczek/ramekinów/ szklanek wyłożyć serek lub jogurt w równych porcjach. Łyżeczką nałożyć na niego mus rabarbarowy. Posypać pokruszonymi herbatnikami, podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy