Ekspresowy chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

4.45 (153 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chlebek świetnie smakuje z dodatkami wytrawnymi, jak również z tymi na słodko. Jest bardzo uniwersalny! Posiada wilgotną oraz odrobinę zbitą strukturę, dzięki czemu nawet na trzeci dzień pozostaje mięciutki jak w dniu upieczenia.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 10 x 15 cm)
    300g masła orzechowego (bez dodatków)
    3 jajka
    1/2 łyżeczki octu (najlepiej np. winnego lub jabłkowego)
    1/2 łyżeczki sody
    Dodatkowo u mnie:
    1 łyżeczka miodu (płaska)
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Ekspresowy chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    (Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.)
    Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia.
    Wyrównać wierzch.
    Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Porady

Do chlebka można dodać cynamon, ulubione ziarna lub bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować