Ekspresowy 3 bit

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zainpisrowała mnie koleżanka z pracy i spróbowałam w domu odtworzyć smak tego ciasta. Jest pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 500 g herbatników ( górną warstwę zrobiłam z kakaowych herbatników, a dwie pozostałe ze zwykłych)

    puszka kajmaku
    kilka kostek czekolady do dekoracji

    krem:
    900 ml mleka
    2 budynie waniliowe
    czubata łyżka cukru waniliowego
    25 dag masła roślinnego


    dekoracja;
    400g śmietany 30 %
    2-3 łyżki pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ekspresowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tacy układam warstwę herbatników. U mnie były 3 rzędy po 6 herbatników w każdym rzędzie. Smaruję je masą kajmakową i przykrywam drugą warstwą ciasteczek.

    750 ml mleka gotuję z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiam budynie i wlewam na gotujące się mleko. Mieszam aż zgęstenie. Przelewam na talerz i studzę. Masło ucieram na puch, dodając po łyżce zimny budyń. Miksuję. Masa powinna być puszysta i lekka. Budyniowy krem wykładam na herbatniki i przykrywam kakaowymi ciasteczkami.

    Śmietanę ubijam mikserem. Dodaję cukier puder do smaku. Wykładam na ciasto i łyżką robie takie ozdobne fale.

    Ciasto dekoruję wiórkami czekolady i schładzam w lodówce.

    Kroję dopiero kolejnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować