Ekspresowe Słodkie Rożki ziemniaczane z makiem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 5 min

Mój ulubiony sposób na wykorzystanie resztek ziemniaczanego pure. Dodatek maku i czekolady czyni je absolutnym hitem na przyjęciach lub jako dodatek do popołudniowej kawy.

  • 5 min

Składniki:

  • 400 g ubitych ziemniaków,
    110 g mąki tortowej,
    110 g mąki pełnoziarnistej,
    10 g proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    25-30 g intensywnej w smaku czekolady
    10 daktyli + 1/2 szklanki wrzątku
    100 g masy makowej z puszki
    1 łyżeczka aromatu arakowego
    3 łyżki oleju roślinnego/ oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ekspresowe słodkie rożki ziemniaczane z makiem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.
  • 2. Daktyle pokroić w paseczki i zalać wrzątkiem. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, około 5mmx5mm.
  • 3. Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące daktyle, wymieszać, po czym dodać aromat arakowy, masę makową olej oraz czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do mąki.
  • 4. Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.
  • ekspresowe bułeczki z makiem i czekoladą 5. Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych – wzdłuż przekątnej .
    Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać cukrem lub mąką, ja posypałam je mąką.
  • ekspresowe bułeczki z makiem i czekoladą 6. Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca.
  • ekspresowe bułeczki z makiem i czekoladą 7. Można je też zapakować i podarować taki słodki prezent bliskiej osobie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować