Są smaczne na ciepło i zimno.Nie wymagają dodatkowo lukrowania,są wystarczająco słodkie.Przygotowuje się je ekspresowo.Wystarczy godzinka i możemy mieć coś słodkiego do kawki.Polecam.
Ekspresowe roladki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Ciasto po wyrobieniu nie może być twarde i nie może kleić się do podłoża,odstawić w ciepłe miejsce.
2.Marmoladę wymieszać łyżką,by zmiękła i łatwiej ją było rozsmarować na cieście.Białka lekko ubić trzepaczką.
3.Ciasto rozwałkowywać porcjami na prostokąty o wymiarach 35-25 cm.i grubości ok 3-4 mm.Posmarować marmoladą zostawiając z jednego brzegu wolny pasek o szerokości ok.4 cm.Warstwę z marmoladą posypać wiórkami kokosowymi a wolny kawałek posmarować białkiem.
Całość zwinąć w roladę lekko dociskając.
4.Roladki kroić w 3 cm.kawałki,posmarować boki i górę roladki białkiem.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 min.
Komentarze