EKSPRESOWE ROLADKI Z MARMOLADĄ

5 (178 ocen)

Są smaczne na ciepło i zimno.Nie wymagają dodatkowo lukrowania,są wystarczająco słodkie.Przygotowuje się je ekspresowo.Wystarczy godzinka i możemy mieć coś słodkiego do kawki.Polecam.

Składniki:

  • CIASTO

    0,70 kg.maki tortowej
    1/2 kostki margaryny
    1 całe jajko
    4 dkg.drożdży
    1 szk.mleka
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczka soli

    DODATKOWO

    60 dkg.twardej marmolady wieloowocowej
    10 dkg.wiórek kokosowych
    2 białka do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ekspresowe roladki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Ciasto po wyrobieniu nie może być twarde i nie może kleić się do podłoża,odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Marmoladę wymieszać łyżką,by zmiękła i łatwiej ją było rozsmarować na cieście.Białka lekko ubić trzepaczką.
  • ekspresowe roladki z marmoladą 3. Ciasto rozwałkowywać porcjami na prostokąty o wymiarach 35-25 cm.i grubości ok 3-4 mm.Posmarować marmoladą zostawiając z jednego brzegu wolny pasek o szerokości ok.4 cm.Warstwę z marmoladą posypać wiórkami kokosowymi a wolny kawałek posmarować białkiem.
    Całość zwinąć w roladę lekko dociskając.
  • 4. Roladki kroić w 3 cm.kawałki,posmarować boki i górę roladki białkiem.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować