Ekspresowe danie z batata z mikrofalówki z kozim serem, jarmużem i anchois

4.49 (191 ocen)

  • 12 min

Świetna potrawa na specjalne wieczory, bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu a do tego wygląda znakomicie.

  • 12 min

Składniki:

  • batat
    ser kozi
    puszka anchois
    garść jarmużu
    przyprawa Zioła Włoskie
    sól, pieprz
    masło klarowane 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ekspresowe danie z batata z mikrofalówki z kozim serem, jarmużem i anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata dokładnie umyć i włożyć do naczynia, nakłuć kilkakrotnie widelcem, dodać 2 łyżki masła klarowanego, posypać przyprawą Zioła włoskie. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na około 10 minut.
    Gdy batat będzie miękki, wyjąć go na talerz i przekroić na pół. Do naczynia po batacie włożyć garść jarmużu i wymieszać z masłem pozostałym po przygotowywaniu batata. Zostawić na ok. 1-2 minuty po czym wyłożyć jarmuż obok batata, polać masłem. Całość posypać serem kozim lub owczym. Batat świetnie smakuje z rybą typu anchois (może być z puszki). Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować