Ekspresowe pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wodą, dodajemy marchew, pietruszkę, sól, pieprz i gotujemy do miękkości, odcedzić, wywar wykorzystać np. do zupy grzybowej.
2.Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy z wody, mieszamy z ugotowanymi grzybami, marchewką, pietruszką i mielimy w maszynce, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie.
W takiej postaci możemy farsz zamrozić.
3.Ciasto francuskie wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy koła, na każde nakładamy porcję farszu i sklejamy dokładnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut. Nie należy przjmować się tym, że pierożki sie otworzą, farsz jest na tyle zwarty, że na pewni ni wypłynie.
Jeśli chcemy zapobiec otwieraniu sie pierozków podczas pieczenia, wystarczy, że krawędzie posmarujemy wodą, przed sklejaniem.
Komentarze