Chcę podzielić się ekspresowym, bardzo prostym przepisem na pyszne pierniczki, które idealnie nadają się do wspólnego wypiekania i lukrowania z dziećmi. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam :)
Ekspresowe pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. W innym naczyniu połączyć miękkie masło z cukrem i delikatnie ubić. Dodać jajka i miód, wymieszać dokładnie. Mąkę wsypać do masy maślanej, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienki placek, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Pierniczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego
Komentarze