Ekspresowe pierniczki z nadzieniem różanym i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne pierniczki, które zrobimy w kilka chwil i nie muszą leżakować. Są mięciutkie i pachnące... Nadziałam je marmoladą różaną, którą uwielbiam w połączeniu z piernikiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto na pierniczki:
    mąka pszenna 2 szklanki + do podsypania ciasta,
    mąka pszenna pełnoziarnista pół szklanki,
    cukier brązowy pół szklanki,
    miód 3 łyżki,
    jajka 2 szt,
    przyprawa do piernika 1 łyżka,
    imbir mielony szczypta,
    kakao 1 łyżka,
    soda oczyszczona 1 łyżeczka,
    masło 10 dag,

    nadzienie:
    marmolada różana pół małego słoika,

    polewa:
    czekolada mleczna 1 tabliczka,
    mleko 6 łyżek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki Marmolady Polewa

Ekspresowe pierniczki z nadzieniem różanym i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na 3 mm, wycinamy pierniczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 170 stopni.
    Czekoladę łączymy z mlekiem i stawiamy na palnik. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Połowę pierniczków moczymy w polewie i układamy na kratce. Drugą połowę pierniczków smarujemy marmoladą różaną i przykrywamy pierniczkiem z polewą czekoladową. Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub gotową posypką. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Czekolada Owoce Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować