Ekspresowe oponki z serem pyszne i puszyste

  • wyświetlono: 422 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki z serem, które przygotujemy w około 30 minut, ciasto jest na sodzie i proszku do pieczenia więc nie musi wyrastać jak ciasto drożdżowe. Oponki są bardzo smaczne, puszyste i „lekkie”. Polecam wypróbować przepis, życzę udanego smażenia oponek i smacznego.

babciaP
  • 8 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Z podanej porcji wyjdzie około 16 oponek

500 g twarogu (użyłam twarogu tłustego)
500 g mąki pszennej (typ do 550)
3 łyżki śmietany 18%
4 żółtka (jajka rozmiar L)
50 g cukru
otarta skóra z jednej cytryny
3-4 łyżeczki spirytusu, może być wódka
(można pominąć, ale dzięki alkoholowi oponki wchłoną mniej tłuszczu)
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

cukier puder do posypania oponek

olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ekspresowe oponki z serem pyszne i puszyste

  • Oponki1. Najpierw przygotuję ser, ser przekładam do miski i miksuję blenderem, tak żeby stał się gładki i bez grudek. |Jeżeli nie mamy blendera, to ser możemy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • Oponki2. Następnie do sera dodaję śmietanę, cukier i dokładnie mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły.

    Następnie dodaję pozostałe składniki i mieszam jeszcze przez chwilę łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
  • Oponki3. Gdy składniki wstępnie się połączą, to ciasto wyrabiam jeszcze przez chwilę dłonią w misce i następnie wykładam na blat podsypany mąką.

    Ciasto wyrabiam około 2-3 minut, od czasu do czasu podsypując mąką by nie przyklejało się do blatu. Do podsypania użyłam około 2-3 łyżek mąki.
  • Oponki4. Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką, na grubość około 1,5 centymetra i wykrawam krążki okrągłą foremką o średnicy 8 centymetrów. W środku wykrawam małą foremką (kieliszkiem) dziurkę. Tak przygotowane oponki układam na papierze do pieczenia.

    Skrawki ciasta ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki.
  • Oponki5. W garnku rozgrzewam tłuszcz – ja używam oleju i smalcu w proporcjach 1:1 ale oponki można smażyć na samym oleju lub na samym smalcu.
    Przed wrzuceniem oponek na tłuszcz, najpierw wrzucam kawałek ciasta aby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, jeżeli kawałek ciasta od razu wypłynie i zaczyna się smażyć, to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki.

    Oponki smażę po około 2 minuty z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Należy pamiętać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, ponieważ jeżeli oponki za szybko się usmażą to mogą być z wierzchu ładne brązowe a w środku surowe.
  • Oponki6. Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem

    Oponki z serem są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty Czwartekoponkiostatkikarnawałoponki z serem

Komentarze

Podobne przepisy

oponki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Puszyste Oponki serowe

Zbliżają się Andrzejki , z tej...

Oponki serowe

Dodane przez: agus11013

PYSZNE OPONKI SEROWE

Pyszne, mięciutkie, oponeczki serowe

Wiki bardzo lubi gotować

Dodane przez: AGA74

PYSZNE OPONKI

OPONKI SA PYSZNE I ŁATWE DO PRZYGOTOWANIA

Dodane przez: dormag22

Pyszne Cappucino z puszystą pianką

Super ciasto dla zwolennikow słodkości!!!!...

oponki drożdżowe

Dodane przez: BARB

Oponki drożdżowe z lukrem i kolorową posypką

Tłusty czwartek to znakomita okazja...

OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

OPONKI CZEKOLADOWE Z SOLONYM KARMELEM I ORZECHAMI

Dziś mam dla Was oponki, ale w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE