Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej (pieczone)

  • wyświetlono: 793 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Takie gołąbeczki to ja lubię. Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :)

gotowanietoproste

Składniki

Składniki na około 15 gołąbków:

1 dość spora kapusta pekińska
około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe )
1 torebka ryżu
1/2 sporej cebuli
sól, pieprz, papryka słodka

Na sos:
około 700 ml wody lub bulionu
3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej (pieczone)

  • 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
  • 2. Z kapusty odkrajamy dół (około 8-10 cm ). Pierwsze wierzchnie liście zdejmujemy i wyrzucamy, resztę rozkładamy i lekko ścinamy białą część.Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Każdy liść zanurzamy we wrzątku na około 30s do 1 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby wysechł i wystygł.
  • 3. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
  • 4. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
  • 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
  • 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
  • 7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
  • 8. Zalewamy nasze gołąbki tak aby sos przykrył ich w całości.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60 min.
    Ja piekłam 40 min pod lekkim przykryciem z folii aluminiowej, na koniec ja zdjęłam i dałam aby lekko odparował sos.
    Niestety zdjęcia z przygotowania gołąbków przepadły :(

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniaw_kilka_chwilmięso mielonekapusta pekińskapieczone gołąbkiz ryżemw sosie pomidorowymz sosem pomidorowymgołąbki z kapusty pekińskiejszybkie gołąbkiekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej

Komentarze

Podobne przepisy

karkówka w kapuście i ananasie

Dodane przez: BARB

Karkówka pieczona w kapuście z ananasem

Danie bardzo ciekawe i zaskakująco...

gołabki z kaszą gryczaną

Dodane przez: monikaT83

Gołąbki z kaszą gryczaną w czerwonej kapuście

Nieco inne gołąbki ale równie pyszne...

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Dodane przez: joanna30

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Pyszny obiad dla wielbicieli kapusty...

Pieczona wątróbka w kapuście

Dodane przez: mysza75

Pieczona wątróbka w kapuście

Wątróbka mogę powiedzieć że moja...

Gołąbki z kaczką i kaszą

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaczką w fioletowej kapuście

Do zrobienia gołąbków wykorzystałam...

biała kielbasa w kapuście

Dodane przez: Konto nieaktywne

Niby gołąbki czyli surowa kielbasa w kapuście

Surowa kiełbasa ukryta w liściach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE