Bardzo lubię tortille z mięsem i warzywami, a przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze i tańsze. Jest to danie przy którym się nie napracujemy, w sam raz na upały.
30 min
Składniki:
6 placków tortilla
4 piersi z kurczaka
prażona cebulka
2 średnie pomidory
15-20 oliwek
1/2 op mieszanki sałat
ok 50 g czerwonej kapusty
2 małe ogórki kiszone
1 mały zielony ogórek gruntowy
200 g sera feta
przyprawa do gyrosa
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos:
4 łyżki majonezu
400 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki maggi w płynie
sól, pieprz
Ekspresowe domowe wrapy z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie odstawić na chwilę do lodówki.
2.Mięso z kurczaka doprawić przyprawą do gyrosa i posiekana papryczką chili. Usmażyć na oleju tak aby nie było suche. (ma być soczyste).
3.Wszystkie warzywa pokroić w plasterki, ser w kostkę, oliwki na ćwiartki i wymieszać z sałatą.
Tortille podgrzewać na elektrycznym grillu posmarować sosem, nałożyć mięso i warzywa, znów polać sosem, posypać prażoną cebulką. Zawijać w placki i aby się nie rozpadały zawijać w folię aluminiową. Smacznego!
Komentarze