Ekspresowe danie meksykańskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, smaczne i pożywne danie!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    mięso mielone (ja miałam swoje z rosołu: udko, kawałek wołowego i skrzydełko)
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka pomidorów
    1 szklanka gorącej wody
    1/2 kostki rosołowej
    kilka gałązek zielonej pietruszki
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie, maggi

Ekspresowe danie meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyrumieniona cebulka 1. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu.
  • Cebulka z mięsem 2. Mięso zmielić i dodać do przyrumienionej cebulki, doprawić solą, pieprzem, maggi, wegetą i ziołami.
  • Dodać fasolkę i kukurydzę 3. Fasolę i kukurydze odcedzić, dodać do mięsa z cebulą, wymieszać, chwilkę posamżyć.
  • Dodać pomidory z puszki 4. Dodać pomidory w puszce wraz z zalewą.
  • Dodac koncentrat pomidorowy 5. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kostkę rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie, wymieszać, doprawić do smaku.
  • Ugotowany ryż 6. Ugotować ryż, a pietruszkę zieloną posiekać.
  • Obiad podano :) 7. Na talerzu ułożyć ryż, polać przygotowanym mięsem mielonym z warzywami. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Kostkę rosołową można zastąpić bulionem (rosołem).

Komentarze

Podobne przepisy