Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera

4.49 (176 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Moje ekspresowe ciasto z nadzieniem przygotujecie bez miksera i to w zaledwie 35 minut - wliczając czas pieczenia.
Do doskonała propozycja na wypiek dla niespodziewanych gości lub po prostu szybkie zaspokojenie własnej ochoty na "coś słodkiego". Ciasto jest miękkie i puszyste oraz idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty i mleka!

  • 35 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 9 x 22 cm)
    2 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mleka
    5 łyżek oleju
    2 jajka
    Dodatkowo:
    kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego (*)
    Ponadto:
    5-6 łyżek dowolnego nadzienia/dżemu
    Opcjonalnie:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej składniki mokre - olej, mleko i jajka.
    Następnie wszystko należy ze sobą połączyć i na końcu wmieszać odrobinę aromatu cytrynowego lub waniliowego.
    (Całość mieszałam łyżką, mikser jest zbędny.)
    Powstałą masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Na wierzchu rozmieścić kleksy po 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia.
    Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

(*) Zamiast aromatu można dodać odrobinę skórki cytrynowej lub troszkę ziaren z laski wanilii. Jeśli używacie słodkiego nadzienia to warto ciastu nadać cytrynowy smak, a jeśli bardziej kwaskowatego to dodajcie wanilię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ekspresowe ciasto bez pieczenia

To może cię zainteresować